Barjan Line – Stopnice za vsak dom

Dobro je vedeti

Za vas smo pripravili nekaj dejstev glede izdelave stopnic.

Dobro je vedeti

Dejstva o stopnicah

Da ni primerno vgrajevati nastopne plošče v debelini 4 cm v primeru, da želimo videz stopnišča s samo nastopnimi ploščami, ličnice pa so v barvi stene, saj so v tem primeru vidni spoji med betonom in lesom, ki pa zaradi delovanja lesa vedno razpokajo. Stopalke morajo biti narejene s previsnim čelnim ter stranskim robom da prekrijejo spoje, izgled stopnice pa mora biti enak izgledu masivne stopnice

Da stopnice na jekleni konstrukciji naredi en izvajalec, ki obvlada delo z jeklom in lesom, saj le to zagotavlja brezhiben izdelek . V primeru da izvaja jekleni del ključavničar, leseni del stopnišča pa mizar se pogosto zgodi da detajli niso izdelani in prehodi niso kompatibilni. V tem primeru trpi končni videz stopnišča in kvaliteta izdelave za običajno enak strošek naročnika.
Da je priporočljivo pri novogradnji zaključiti z vsemi obrtniškimi deli pred pričetkom polaganja stopnic. Vkolikor bi stopnice vgradili pred zaključkom ostalih del, tvegamo veliko možnost poškodb stopnic saj jih je (tehnično gledano) skoraj nemogoče kvalitetno zaščititi pred vsemi dejavniki poškodb.
Da imajo masivne stopnice ob zagotovljeni primerni zračni vlagi daljšo življenjsko dobo in širši izbor materialov hkrati pa dopuščajo več možnosti popravila morebitnih poškodb.

Da bomo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja in se potrudili poiskati optimalne možnosti za vaše stopnice. Pošljite na vprašanje v rubriki vprašanja in odgovori.

Da mora bit AB podkonstrukcija osušena na največ 2,2% vlage v betonu pred polaganjem stopnic.

Da končna cena furniranih stopnic ni bistveno nižja od masivnih stopnic.

Da proizvajalci stopnic uporabljamo različne debeline nastopnih ploskev ne glede na končni videz stopnišča, zato je dobro imeti izbranega proizvajalca stopnic že v fazi betoniranja AB pod konstrukcije za stopnice. Tako se izognete kasnejšim stroškom višinske izravnave stopnišča.
Da so furnirane stopnice manj izpostavljene delovanju lesa kot masivne, vendar so bistveno bolj občutljive na fizične poškodbe. Še posebej pa so občutljive na vlago, do katere lahko pride že ob izlitju vode iz steklenice, ki vam je padla iz rok na stopnice.
Da klasične stopnice, ki imajo pero in utor med nastopnim delom ter čelnim delom, sčasoma začnejo škripati, ker se les nekoliko osuši in tako ob pritisku teže hodečega po stopnicah utor podrgne ob pero kar povzroči neprijeten zvok.
Da lahko večino samonosnih jeklenih stopnišč postavimo v funkcijo in uporabo že v času gradnje objekta, pri tem pa ne tvegamo poškodb stopnišča, saj se ob zaključku obrtniških del stopnice samo še obloži z želenim materialom.
Da je v primeru ko je na začetku stopnišča za talno oblogo uporabljena keramika, na izteku stopnišča pa lesena talna obloga, bolje izbrati material, ki barvno sovpada z keramiko kot da je v istem lesu kot parket.

Da je potrebno za furnirane stopnice uporabiti najmanj 2mm furnir. Tanjši furnirji nikakor niso primerni za stopnice saj so le te izpostavljene vsakdanji obremenitvi ter veliki verjetnosti fizičnih poškodb.

Da za večino jeklenih konstrukcij ni potrebno posebnega temelja za stopnice.
Sodelujte z nami

Zaupajte nam izdelavo vaših sanjskih stopnic